разсипването на храна спъва устойчивото развитие

Магазини за хранителни стоки и други търговски продавачи на храни губят около 15 млрд. долара на година само от непродадени плодове и зеленчуци, а около половината половината от храната на САЩ ще остане неизядена, според анализ за хранителните отпадъци от NRDC.

Как Америка губи до 40% от храната си годишно, от фермата, до трапезата и на сметището, отчитат се неефективността и загубите в хранителната система на САЩ през хранителната верига. Храна се губи в земеделските стопанства; по време на производителния процес, разпространението и съхранението; в хранителните магазини и супермаркети, както и в домакинствата. На всеки етап, има различни причини за загуба на хранителни ресурси.

Американците изхвърлят 40 на сто от храната в САЩ, което се равнява на 165 млрд. долара неизядена храна всяка година, според анализ на NRDC. Изхвърлянето на храна е скочило на 50% от 1970 г. насам и сега е най-големият компонент от твърдите битови отпадъци в депата в САЩ.

Причините за загубите в хранителната система на САЩ са сложни, но някои от най-забележителните проблемни области са на нивото на търговията на дребно, казва NRDC. Голяма част от загубата на храна в търговските операции на дребно, е в нетрайни храни, като тестени изделия, продукти, месо, морски дарове и все повече готови храни. Загубите се усложняват и от модела на дребно, която разглежда отпадъците като част от правене на бизнес, казва още NRDC. За постигане на Устойчиво Развитие, трябва да се ограничат загубите на храни, както и да се намалят отпадъците.

Докладът прави редица препоръки за бизнеса, за намаляване на хранителните отпадъци в стопанството, преработката и на дребно. Например, NRDC предлага на търговците на дребно да се спре практиката на презапасяване с храна, което по своята същност води до разваляне на храната, както и че предварително рязане храни като сирене или месо в етапа на обработка може да бъде по-ефективно, като не се оставят клиентите сами да отрежат продукта си.